Mubi bir ilk film olarak yayınlıyor Nuri Bilge Ceylan'ın Kasabasını. Eğer bir ilk filmse kesinlikle başarılı bir ilk film. Ancak o kadar işte.
Kasaba görsel olarak, hikaye açısından, diyalogları bakımından da aynı şekilde başarılı fragmanlar içeren bir film. Mesela daha filmin başlarında sınıfın penceresinden karın ve İsmail'in yağdığını izliyoruz. Sonra o fragmandaki İsmail yine nispeten etkili bir şekilde -çoraplarından sobaya damlayan sularla- evi sobalı bizim gibi küçük çocuklara film izlediklerini unutturuyor. Ancak sonra o sınıf neden o sınıfta ve neden o filmde olduğu pek anlaşılmayan öğretmeniyle birlikte dahi kaybolup gidiyor. Geriye bir önlük kalıyor. Bu şekilde kendi başlarına etkili ama filmin geneliyle bağlantısızmış gibi fragmanlar izliyoruz. Böyle olmasında tanıtım metnine göre iklimlere bir atfın olmasının da etkisi var anlaşılan ama bence daha henüz kısa filmlik soluk almaktan kurtulamamış bir dramatik organ yetmezliği söz konusu.
Bağlantısızlık sadece fragmanlar arasında değil seslendirmede de var. Sesler çoğu zaman yabancı, sözler bazen yabancı, diyaloglar genelde gündelik hayatın akıcılığından uzak. Hasılı konuşmalarda filme eklenmiş kasaba görüntüleri fragmanında alınan kasaba havası yok. Konuşmalar Istanbullu belliki. Kasaba görüntüleri demişken biraz siyah beyazın dramatik gücüne kaçmış olsa da Nuri Bilge Ceylan görselliğinin geldiği daha Kasaba'dan başından belli oluyor.
Kasaba görüntülerinin yanında Kut muharebesi yadigarı, en ilginç hikayesi olan, gözleri baktığı karanlıktan da karanlık dede oldukça ilginçti. Bu arada Kut muharebesi bir Türk filminde ilk defa anılmış olabilir. (Nuri Bilge Ceylan işte, bazen çok aşina bazen çok Fransız…) Nine de, yanı başındaki kendi tarihini bırakıp uzak Batı'nın yakın Batı'da başlayıp yakın Doğuya uzanmış tarihine gömülmüş oğluna güzel ayar veriyor. Bi tanıdıklık daha. Sağolsun anneler
Hasılı kelam izlenmelik bir film. Keşke biraz daha … (cesur?)(Çanakkaleli?)(kaynaşmış?)(Ahlat Ağacına’da bağlanır mı acaba bu film? Sanki Saffet Sinan Nuri yerleşecek bir kasaba mı arıyorlar kendilerine? Sormak lazım)
Yorum Gönder