Coin üretimi için giderek artan miktarda işlem gücünün kullanılması benim gibi düşünenleri 2017 yılında harekete geçirmiş ve ELASTIC isimli açık kaynaklı bir proje doğmuş. Mantık bir önceki yazımda bahsettiğim gibi... Donanımsal olarak doğrudan birbirine bağlı bir geleneksel süper bilgisayar yerine ağ üzerinde ve iş parçacıklarının paylaşılması esasına göre çalışan bir "süper bilgisayar" geliştirmek.
ELASTIC bu işi yaparken üretilen bilgi için madencilerine XEL kodlu bir coin kazanma imkanı sağlıyor. XEL şu an coin borsalarında işlem görüyor. Ancak proje hala geliştiriliyor tabii ki.
Benim vurgulamak istediğim, kısıtlı ekonomi ve bilgisayar bilimi bilgime rağmen benim bugün düşünebildiğimi büyük kaynaklara sahip olan konunu uzmanlarının neden düşünmemiş olsun. Yani ben bile, bu kadar büyük bir işlem gücü ile neden iddia edildiği gibi insanlığın gerçek hiçbir sorunu üzerine çözüm üretmeyen Bitcoin üretilsin; neden bu "süper bilgisayar" örneğin hidrojen bombası üzerine hesaplamalar yapmasın diye sorabilirken, bu bilimlere gerçekten hakim olan birileri bunu gerçekten düşünmediler mi? Eğer düşündülerse ve bu doğrultuda çalıştılarsa Coinlerin hepsi için gizli birer proje diyebiliriz. Eğer düşünmedilerse o halde gelecek bu yöndedir. Yani ağ üzerinde çalışan bir "süper bilgisayar" seçerek, bireysel olarak sahip olduğumuz işlem gücü ile bu "süper bilgisayarın" çalışacağı projeye destek olabileceğimiz bir gelecek bizi bekliyor olabilir.
Konuya bu şekilde yaklaşınca bir de şunu söylemek gerekiyor: Türkiye'nin savunma sanayi, bilimsel projeler ve başka bir takım alanlarda büyük çaplı hesaplamalar yapmak için ihtiyaç duyduğu "süper bilgisayarı" bu şekilde oluşturmak mümkün. Tıpkı ELASTIC gibi yapılan işlem başına Türkiye'nin kendi dijital parasından kazanılan bir sistem kurularak bu ülkenin insanlarına ne idüğü belirsiz hesaplamalar yaptırmak yerine, ülkeye ve insanlığa faydalı projeler için çalışılma imkanı sağlanabilir.
Biraz daha olumsuz bir bakış açısıyla bakınca hepsinin olmasa bile bazı coinlerin birer yapay zeka projesi çalıştıran sistem olduklarını da düşünmeden edemiyorum. Artık ciddi ciddi tehditlerini ve fırsatlarını konuşmaya başladığımız yapay zeka meselesinin bazı büyük firma ve devletler tarafından ciddi girişimlerle test edilmediğini düşünmek saflık olur. Daha önce Google yazımda belirttiğim üzere büyük bir yazılımsal ve donanımsal altyapı isteyen böyle bir projeye o zaman kuantum bilgisayarları eşik olarak görüyordum ama şimdi artık bu yeni nesil "süper bilgisayarların" da oldukça etkili olacağını düşünüyorum.
Türkiye'nin kendi üreteceği bir dijital para ile bu alana girmesi gerektiğini bir daha vurgulamak istiyorum. Yalnız ben kesinlikle olayın balon dijital ekonomi kısmında değilim. Dünya çapında milyonlarca işlemcinin iş göreceği bir "süper bilgisayar"ın işletme maliyeti, güvenlik, ekonomik gerçekler, ulaşılabilecek teknolojiler ve ihtiyaç duyulan enerji miktarı açısından kendi topraklarında bir geleneksel süper bilgisayar çalıştırmaktan daha makul bir çözüm sunacağını gözden kaçırmamak gerekir.
Hasılı ister bir komplo teorisi ister futuristik bir bakış deyin, bence coin meselesi kesinlikle bir ekonomik dönüşümden ibaret değil. Bilginin güç olduğu bir dünyada böyle büyük bir bilgi işleme kapasitesi kaçınılmaz bir şekilde anlamlı bilgi üretmek durumunda olacaktır.
Yorum Gönder