Gelelim RAID5 dizisini nasıl oluşturduğuma.
WD 3.5" 2TB Caviar Blue SATA 3.0 5400Rpm 64MB Cache Harddisk
Bu HDD'den 3 adet kullandım. Daha öncede bahsettiğim gibi bu durumda formül gereği (3-1)*2TB=4TB kullanılabilir alan kazanmış olacağım.
Evet RAID olayını böylece noktalamış oluyoruz. Umarım hem RAID konusunda hem Asus Z10PE D16 WS özellikleri hususunda var olan Türkçe kaynak ihtiyacına biraz katkımız olmuştur.
- Öncelikle sistemi bir hatırlayalım
- Sonra neden bir RAID5'i tercih ettiğimi...
- Şimdi de tercih ettiğim HDD'lerden bahsedelim:
WD 3.5" 2TB Caviar Blue SATA 3.0 5400Rpm 64MB Cache Harddisk
Bu HDD'den 3 adet kullandım. Daha öncede bahsettiğim gibi bu durumda formül gereği (3-1)*2TB=4TB kullanılabilir alan kazanmış olacağım.
- Öncelikle BIOS'dan S-SATA portları için modu RAID'e çevirmek gerekiyor. (Bu işlemleri yaptığım anakart Asus Z10PE D16 WS. Dolayısıyla BIOS menüleri de buna uygun olacak): Advanced>PCH SATA Configuration- Enter- SATA Mode'u RAID'e çeviriyoruz. Kaydedip çıkıyoruz.
- Anakartta iki RAID denetleyicisi var: LSI Mega RAID Software ve Intel Rapid Storage Technology. Bunlar arasında seçim anakart üzerindeki bir jumper ile yapılıyor. LSI, RAID5'i desteklemediği için jumperın bacaklarını değiştirip Intel RAID denetleyicisine geçiyorum. Bu donanım müdahalesinden sonra tekrar yazılım müdahalesine dönüyoruz.
- RAID kurulum ekranına ulaşmak için BIOS açılış ekranı görünürken ctrl+I tuşlarına basmak gerekiyor. Sonrasında sağ taraftaki ekran ile karşılaşıyoruz. Burada bir RAID dizisine girebilecek donanımlar listelenir. ("Non RAID Disk" ifadesi listelenmiş donanımın bir RAID dizisinin üyesi olmadığı anlaşılmalı). 1. madde olan "Create RAID Volume" seçeneğini seçince hemen alttaki ekrana ulaşılır. Diğer maddeler ise 2.bir RAID Volum'ün silinmesi için, 2.Bir diski RAID üyesi olmayacak şekilde resetlemek için, 4. Eğer yedek olarak bekleyecek disk varsa onun belirlenmesi için ve 5. bu ekrandan çımak için kullanılır.
- Soldaki bu ekranda Name kısmı, sistemde bir kaç RAID dizisi bulunma ihtimaline karşı ayırıcı olması açısından önemlidir. Ben Default değerinde bıraktım. RAID Level de ise default olarak RAID0 gelmesine rağmen RAID5'i seçtim. Diziye katılacak diskleri de seçtikten sonra bir başka önemli seçeneğ ulaşıyoruz: Bilginin işleneceği şerit büyüklüğünü. Yanlış hatırlamıyorsam 4kb'den 128kb'ye kadar değişen seçenekler var burada. 4kb, veritabanı veya küçük dosyalar gibi bilgi türlerinin bu dizide yer alması durumunda iyi bir seçim olacaktır. 128kb ise video dosyaları gibi büyük boyutlu dosyaların saklanacağı ve işleneceği bir diziye uygun seçim olur. Son olarak seçilmiş disklerin ne kadarının kullanılmasıyla nasıl bir kapasite ortaya çıklacağını seçip "create volume" butonunu seçiyoruz ve...
- "Seçtiğiniz disklerdeki tüm bilgiler kaybolacaktır. Bu Volum'u oluşturmak istediğinizden emin misiniz?" uyarısına cevap "y" ile cevap verdikten sonra...
- Volum'ün oluşturulduğunu gösteren son ekrana ulaşıyoruz. Burada listelenen diskler artık "Volume0" isimli RAID dizisinin üyesi olarak görünüyor. Arada maalesef fotoğraflamayı unuttuğum bir ekranda bu Volum'un bootable olmasını, yani işletim sistemi kurulup kurulamayacağını belirleme imkanı vardı. Ordaki seçimin sonucunu da burada görüyoruz.Sonrasında Exit ile çıkıyoruz ama işimiz bitmiyor
- Son olarak bilgisayar açıldıktan sonra (ben işletim sistemini SSD ye kurmuş olduğumdan bu RAID dizisine kurulum yapmam gerekmedi) Bilgisayarım> Fare Sağ Tuş Menüsü> Yönet> Depolama> Disk Yönetimi'nden yekpare bir blok, bir disk olarak görünen bu RAID dizisini biçimlendirme işlerini halletmemiz gerekiyor. (Basit birim mi, dinamik birim mi vb.)
Evet RAID olayını böylece noktalamış oluyoruz. Umarım hem RAID konusunda hem Asus Z10PE D16 WS özellikleri hususunda var olan Türkçe kaynak ihtiyacına biraz katkımız olmuştur.
Yorum Gönder